Zagorje zelene 2023

Već godinama Udruga studenata biologije – BIUS predstavlja primjer dobre profesionalne i društvene prakse u obrazovanju mladih biologa koji djelujući u sekcijama od interesa stječu iskustvo i unaprjeđuju svoje formalno obrazovanje. Mnogi danas aktivni članovi HBSD-a svoje početke vuku iz Biospeleološke sekcije BIUS-a. Središnji projekt BIUS-a, popularno zvan Veliki teren, je istraživačko-edukacijski projekt kroz koji se dugi niz godina istražuje bioraznolikost Hrvatske, otkriva sastav bioloških zajednica odabranih područja, a mladi biolozi se educiraju za terenska istraživanja i provođenje znanstvenih projekata.

Ove godine jubilarno 25. izdanje Velikog terena organiziraju mlade članice HBSD-a, Paula Šimunčić i Dora Kermek, a odluka lokacije istraživanja pala je na Hrvatsko zagorje, točnije u Radoboj, malo mjesto podno planine Strahinjčice.

U proljetnom terminu Velikog terena (29.4. – 6.5.) sudjelovalo je 18 BIUS-ovih sekcija, među kojima i Biospeleološka sekcija. Za pomoć i podršku u Radoboj su pristigli i mnogi članovi HBSD-a. Istraživanje podzemnih životinja se provelo 8 špilja, jama i rudnika duž Hrvatskog zagorja: Grobnica, Hanžekova jama, Dopolanščica, Sutinščica, Vindija, Rudnik Kraševski zviri, Mačkova pećina i Hanžekica. Svi podaci prikupljeni istraživanjem ujedinit će se u Zbornik radova i kartu bioraznolikosti.

Projekt se provodi u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima Krapinsko-zagorske županije, Gljivarskim društvom “Lisičica” Pregrada, Hrvatskim biospeleološkim društvom i Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus.