Izložbe

2021

Podzemna fauna Baraćevih špilja

U sklopu manifestacije “Noć šišmiša 2021.” u organizaciji Javne ustanove Baraćeve špilje, bila je i izložba “Podzemna fauna Baraćevih špilja”. Tijekom te izložbe mogle su se vidjeti fotografije članova Hrvatskog biospeleološkog društva koje su snimljene tijekom suradnje JU Baraćeve špilje i HBSD-a na projektima inventarizacije i monitoringa. Od šišmiša do malih skokuna, ljudi su se mogli upoznati sa zanimljivom i oku nepoznatom podzemnom faunom Baraćevih špilja uz stručnu osobu iz HBSD-a koja im je odgovarala na sva pitanja i nedoumice.

2019

Tehnologije u biologiji: šišmiši

Izložba „Biologije u tehnologiji: Šišmiši“ je nastala na temelju istraživanja i telemetrije šišmiša za vrijeme projekata na otoku Lokrumu koje je proveo HBSD u suradnji s Vincent Wildlife Trustom – BatLife Europe partnerom. Izložba se mogla pogledati 18.2. – 21.4.2019. u Tehničkom muzeju Nikola Teska (Zagreb), a u lipnju 2019. godine je preseljena na Lokrum gdje je trajno postavljena. Naši članovi su jedni od autora izložbe, fotografija i videa.

Autori izložbe: Henry Schofield, Daniela Hamidović, Dina Rnjak, Marija Crnčević i Katarina Ivanišin

Stručni suradnici: Petra Žvorc, Anita Glover, Boris Krstinić, Damjan Krstinić i Vida Zrnčić

Fotografije i film: Boris Krstinić

HIDDENLIFE – Shedding light on the World’s darkest biodiversity hotspot

Izložba koju su pripremili Martina Pavlek i Tin Rožman prezentira više od 100 endemskih vrsta špiljskih pauka s područja Dinarida. Fotografije za izložbu prikupljene su kroz 20 godina rada HBSD-a i kroz projekt “Marie Sklodowska-Curie actions project HiddenLife” kojeg je Martina Pavlek vodila na Sveučilištu u Barceloni u laboratoriju prof. Miquel Arnedo. Izložba je bila otvorena 28.5. – 30.9.2019.u Centre de Recursos de Biodiversitat Animal, Facultat de Biologia, Barcelona.

Autori izložbe: Martina Pavlek i Tin Rožman

Speleo Ston

Izložba „Speleo Ston“ je realizirana u sklopu projekta „Tajne podzemnog svijeta Općine Ston“, kao dio programa INA – Zeleni pojas. Cilj projekta je bila inventarizacija i vrednovanje dotada neistraženih speleoloških objekata Općine. Projekt je realiziran u suradnji HPD „Sniježnica“, HBSD-a i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Izložba je bila postavljena u Domu vinarske tradicije u Putnikovićima 28.12.2019. – 31.1.2020.

Autor izložbe: Anita Trojanović

2017

„Kuća Velebita – Gdje priroda stanuje“

Postav „Kuće Velebita“ prikazuje bogatstvo Velebita, njegovu raznolikost te kulturnu i prirodnu vrijednost.  HBSD je sudjelovao u izradi postava iz područja biospeleologije. Cilj ovog dijela je predstaviti bogatu podzemnu faunu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, koju karakteriziraju endemične i visoko specijalizirane vrste ovog područja. U centru se prikazuje i objašnjavaju osnovna obilježja podzemnih životinja, posebno se predstavljaju životinje Lukine jame, najdublje jame u Hrvatskoj, te se daje kratki pregled biospeleoloških istraživanja na sjevernom Velebitu.

2016

Krka – tajne podzemlja

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 23. rujna 2016. godine otvorena je izložba pod nazivom „Krka – tajne podzemlja. Izložbu je organiziralo Hrvatsko biospeleološko društvo u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“.

Autori izložbe su: Kazimir Miculinić i Ana Komerički

Podzemna fauna NP Krka

Izložba „Podzemna fauna NP Krka“ otvorena je 18. siječnja 2016. godine u Gradskom muzeju Varaždin. Organizirao ju je JU Nacionalni park Krka u suradnji s HBSD-om. Izložba je bila postavljena do 05. ožujka 2017. godine.

Na području Nacionalnog parka „Krka“ nalazi se 65 istraženih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno ukupno 175 vrsta i podvrsta. Dosadašnja istraživanja potvrdila su veliku raznolikost živoga svijeta na tim staništima, s vrlo važnim i rijetkim svojtama, među kojima i nekoliko nepoznatih za znanost. Taj podzemni životinjski svijet, nedostupan očima „običnih“ promatrača, prikazuju fotografije koje su snimili članovi Hrvatskoga biospeleološkoga društva i objedinili ih na izložbi.

Autor koncepta je: Drago Marguš.

Likovno oblikovanje: Davor Šarić.

Dani speleologije u Karlovcu 2016.

Manifestacija Dani speleologije u Karlovcu trajala je od 22. listopada do 25. studenog 2016. Organizirao ju je Speleološki klub „Karlovac“ povodom 20 godina postojanja kluba. U sklopu manifestacije 4. studenog članica HBSD-a Jana Bedek održala je predavanje u kongresnoj dvorani Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac. Predavanje je bilo na temu bioraznolikosti podzemne faune i podzemna baština od svjetske važnosti skrivena u Karlovačkoj županiji. Uz predavanje je otvorena izložba fotografija HBSD-a.

2013

Muzej Jama Baredine

Članovi HBSD-a sudjelovali su u izradi biospeleološkog dijela stalnog postava izložbe Muzeja Jama Baredine u Istri.

Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra

Članovi HBSD-a su svojim fotografijama doprinijeli postavu izložbe „Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra“ čiji je organizator Zagrebački speleološki savez.

Povodom 127 godina speleološke djelatnosti u gradu Zagrebu, 80 godina istraživanja zagrebačke špilje Veternice na Medvednici i 20 godina istraživanja dubokih jama u Republici Hrvatskoj, 2. svibnja 2013. godine otvorena je izložba u galeriji/atriju Gradske uprave Grada Zagreb. Izložbu je svečano otvorio njen pokrovitelj g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Izložba je prva u nizu promotivnih, javnih i medijskih aktivnosti Zagrebačkog speleološkog saveza u 2013. godini. Ovom izložbom Zagrebački speleološki savez želi pridonijeti obilježavanju velikih speleoloških obljetnica, a ujedno želi najaviti još jedan iznimni pothvat zagrebačke i hrvatske speleologije – najveću speleološku i ronilačku ekspediciju u 2013. godini, Lukina jama – sifon 2013.

Organizatori izložbe su uz fotografije, speleološku i ronilačku opremu, video projekcije i dr., za svečano otvorenje osmislili kratki performans u kojem su sudjelovali speleolozi s užetima i svjetlosnim efektima. Cilj cjelokupnog događanja je popularizacija i približavanje speleologije široj javnosti kao tehničke i znanstvene djelatnosti čija je svrha istraživanje nepoznatog podzemnog svijeta, te vrednovanje i zaštita podzemlja za buduća pokoljenja.

2009

Živo špiljsko blago dubrovačkog područja

U sklopu svečanog otvorenja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik 17. ožujka 2009. godine izložen je dio predmeta iz fundusa muzeja, sa samih početaka uspostavljanja dubrovačkog Muzeja s kraja 19. stoljeća. Prilikom otvorenja predstavljen je i novi dio stalnoga postava, izložba „Živo špiljsko blago dubrovačkog područja“ postavljena u prizemlju Muzeja.

Postav obuhvaća 75 eksponata, fotografija, nacrta speleoloških objekata i crteža te ukazuje na iznimno bogatstvo i endemičnost špiljske faune područja Dubrovnika, ali i na potrebu njegova očuvanja za buduće generacije, uz mogućnost uključivanja u promotivne, turističke i edukativne aktivnosti.

Autori izložbe su: Roman Ozimec i Daniela Hamidović.

Organizatori izložbe su: Grad Dubrovnik – Upravni odjel za zaštitu okoliša i prostorno uređenje, Prirodoslovni muzej Dubrovnik i Hrvatsko biospeleološko društvo.

Svijet ispod svijeta

U malom mjestu Kamanje smještenom u Karlovačkoj županiji u blizini Karlovca nalazi se špilja Vrlovka. U špilji je 28. listopada 2009. godine otvorena stalna izložba „Svijet ispod svijeta“ koju mogu pogledati svi posjetitelji ove turistički uređene špilje. Izložba je smještena u ulaznom dijelu špilje te dočarava živi svijet špilje i okolnog kraja u jedinstvenom špiljskom ambijentu. Na izložbi se u staklenoj vitrini mogu vidjeti ulomci keramike i izloženi primjerci špiljskih životinja, a na bogato ilustriranim panoima pročitati o zanimljivostima špilje Vrlovke, ali i drugih špilja ovoga kraja.

Otvorenjem ove izložbe završio je projekt Hrvatskog biospeleološkog društva „Bioraznolikost podzemne faune Karlovačke županije“, financiran od Europske Unije u sklopu programa PHARE 2006. Povodom ove izložbe tiskan je istoimeni katalog.

Autori izložbe su: Jana Bedek, Hrvoje Cvitanović i Krunoslav Mlačak

U njedrima planina

U Opatiji je 11. prosinca 2009. godine otvorena Izložba „U njedrima planina“, u organizaciji Javne ustanove Priroda i suradnika. Prilikom otvorenja prikazan je film „Panthera spelaea“o jami Vrtare male i održano predavanje „Nova vrsta špiljskog lažištipavca u špilji Biserujka“ (Roman Ozimec). Povodom izložbe objavljen je prigodan katalog i tiskan poster izložbe.

Autori izložbe su: Roman Ozimec, M. Randić i S. Šišić

Autora fotografija su: Darko Bakšić, Ivan Glavaš, Kazimir Miculinić, D. Pelić, Gordan Polić i Roman Ozimec.

2008

Krško blago Ravne gore

Izložba „Krško blago Ravne gore“ postavljena je u rujnu 2008. godine u Varaždinu i uz nju je objavljen prikladni deplijan. Izložba prikazuje speleološka i biospeleološka istraživanja Ravne Gore provedenih od strane Hrvatskog biospeleološkog društva.

Autori izložbe su: Roman Ozimec, Dubravko Šincek, Jana Bedek i Marko Lukić.

Kako upoznati kastavskog Maheritesa?

Speleološka udruga Estavela sa sjedištem u Kastvu i Hrvatsko biospeleološko društvo organizirali su u studenom 2008. godine izložbu „Kako upoznati kastavskog Maheritesa?“ u Speleogaleriji u Kastvu. Tekst za izložbu i njezin letak napisao je Roman Ozimec. U realizaciji izložbe sudjelovali su članovi SU Estavela: Dalibor Reš, Letricija Linardić, Andrija Rubinić, Maja Sulić, Sanja Antolič i Maja Rađenović.

Karlovačka županija – Kolijevka hrvatske biospeleologije

Izložba „Karlovačka županije – kolijevka hrvatske biospeleologije otvorena je 15. prosinca 2008. godine u Gradskom muzeju Karlovac. Izložbu je organiziralo Hrvatsko biospeleološko društvo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura viva” i Karlovačka županija, a omogućilo Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske.

Na izložbi je predstavljena povijest biospeleoloških istraživanja Karlovačke županije te brojne fotografije, crteži i skice špiljske faune i speleoloških objekata. U županiji se nalazi čak 20 tipskih špiljskih lokaliteta iz kojih je opisano 39 svojti. Uz izložbu je objavljen i poster te stolni kalendar.

Autori izložbe su: Roman Ozimec i Hrvoje Cvitanović.

Izložba je preseljena 21. svibnja 2009. godine u prostorije Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, odnosno Likovnog salona Ljudevit Šestić. U sklopu izložbe u ponedjeljak 25. svibnja 2009. godine održano je istoimeno predavanje (R. Ozimec). Izložba je iduće godine, 21. svibnja 2010. preseljena u prostorije Udruženja obrtnika u Ogulinu.

Podzemni svijet otoka Mljeta

U prostorijama speleogalerije u Kastvu otvorena je 19. prosinca 2008. godine izložba „Podzemni svijet otoka Mljeta u organizaciji Speleološke udruge Estavela i Hrvatskog biospeleološkog društva. Na izložbi su prikazani rezultati dvogodišnjeg multidisciplinarnog istraživanja podzemlja Mljeta provedenih od strane HBSD-a. Istraživanja su provedena u svrhu izrada knjižice „Vodič kroz podzemlje otoka Mljeta“. Istraživanja je proveo i osmislio izložbu tim stručnjaka sastavljen od geologa, paleontologa, arheologa, speleoronioca i biologa.

Ukupni broj speleoloških objekata na otoku Mljetu ovim istraživanjima popeo se na 28. Otkrivena je najdublja jama NP Mljet – Jama na Brekalcima duboka 77 metara i najdublja jama na otoku – jama Međugrađen duboka 102 metra. Pronađena je brojna i zanimljiva podzemna fauna među kojom su utvrđene nove vrste za Hrvatsku, otok Mljet i znanost i koja je fotografijama predstavljena na ovoj izložbi.

Izložba je u tri navrata predstavljena i u Zagrebu u knjižnici Tina Ujevića, knjižnici Sesvete, Galeriji Oblok te na 11. Međunarodnom sajmu Mineral Expo (30.-31.05.) u 2009. godini. Zahvaljujući financijskoj pomoći JU NP Mljet tiskan je prateći letak od 12 stranica na engleskom i hrvatskom jeziku.

Autori izložbe su: Helena Bilandžija, Branko Jalžić, Jana Bedek, Tvrtko Dražina, Marko Lukić, Kazimir Miculinić, Martina Pavlek i Domagoj Perkić.

U realizaciji izložbe sudjelovali su i članovi SU Estavela: Maja Sulić, Letricija Linardić, Andrija Rubinić i Dalibor Reš.

2007

50 godine speleologije u Karlovcu

Speleološki odsjek Planinarskog društva Dubovac je 2007. godine organizirao izložbu „50 godina speleologije u Karlovcu“. U sklopu izložbe su članovi HBSD-a Hrvoje Cvitanović i Roman Ozimec sudjelovali su u postavljanju dijela izložbe koji govori o biospeleologiji.

Biokovo

Izložba „Biokovo otvorena je 02. kolovoza 2007. godine u Prezentacijskom centru „Brela Gornja“. Izložbom su po prvi puta posjetiteljima u cijelosti predstavljene prirodne osobitosti i ljepote Parka prirode Biokovo. Tijekom pisanja ovoga teksta postavljen je, za sada samo prvi dio izložbe koji obuhvaća prikaz života u podzemlju, prikaz važnijih rezultata speleoloških istraživanja, kvartarnih fosilnih nalaza, te dio geoloških i zooloških značajki Biokova.

U dijelu izložbe „Biospeleologija“ koji je postavljen u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom predstavljen je kratki povijesni pregled istraživanja špilja i jama. Opisana su obilježja podzemnih staništa i prilagodbe špiljske faune na život u njima. Na izložbi su predstavljeni samo neki od najvažnijih brojnih endema Biokova koje se ističe bogatstvom špiljske faune i predstavlja jedan od podzemnom faunom najbogatijih planinskih masiva Hrvatske, ali i svijeta.

Izložba je nastala suradnjom Parka prirode Biokovo, Brolanenses – društvo prirodne i kulturne baštine Breljana, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Hrvatskog biospeleološkog društva.

Autori dijela izložbe „Biospeleologija“ članovi su HBSD-a: Branko Jalžić, Marko Lukić i Helena Bilandžija.

2006

Kukci

U Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, u okviru dijela stalnog postava „Kukci“, izloženi su i kukci iz podzemlja Primorsko-goranske županije.

Tragom špiljskog medvjeda

Članovi HBSD-a su sudjelovali u postavljanju izložbe „Tragom špiljskog medvjeda“ u Gradskom muzeju u Makarskoj. Izložba govori o paleontološkim nalazima u špiljama na Biokovu.

Autori izložbe su: Damir Lacković, Sanja Japundžić, Katarina Krizmanić, Branko Jalžić.

2005

Stopama gromačkog pračovjeka

Izložba „Stopama gromačkog pračovjeka – život u podzemlju dubrovačkog krša“ predstavljena je 11. veljače 2005. godine u Muzeju Rupe u Dubrovniku. Izložbu su organizirali: Grad Dubrovnik – Odjel za zaštitu okoliša i prostorno uređenje i Hrvatsko biospeleološko društvo. Kroz izložbu su prikazane dvije značajne špilje iz Dubrovačkoga kraja: Močiljska špilja i Špilja za gromačkom vlakom te podzemna fauna koja ih naseljava. Tom prilikom tiskan je bogato ilustrirani katalog izložbe istoimenog naziva na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložba se nakon Dubrovnika 24.11.2005. preselila u Gradski muzej u Karlovcu te kasnije u Gradski muzej u Varaždinu.

Koncept izložbe napravili su: Jana Bedek, Marijana Franičević, Branko Jalžić i Roman Ozimec.