Radionice i predavanja

Noć biologije

Noć biologije je popularno – znanstvena manifestacija koje se od 2009. godine održava na Biološkom odsjeku Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu. Cilj ove manifestacije je na jednostavan, svima pristupačan i maštovit način posjetiteljima približiti biologiju kao znanost o životu i prikazati život u svim njegovim dijelovima i oblicima.

Hrvatsko biospeleološko društvo u suradnji sa zainteresiranim studentima biologije svake godine povodom Noći biologije posjetiteljima približava život u podzemlju. Na našim radionicama možete saznati kako nastaju speleološki objekti, kako se istražuju, kako izgledaju organizmi koji ovdje žive i koje su sve prilagodbe razvili kako bi opstali u ovom surovom okruženju. Stavite na glavu speleološku kacigu i zavirite s nama u svijet tame jer kao što ime jedne radionice govori „Tko se boji mraka još?“.

Znanstveni kvart INTERLIBERA

Međunarodni sajam knjiga Interliber, najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, od 2015. godine obogaćuje se dodatnim sadržajem zvanim „Znanstveni kvart“. Cilj Znanstvenog kvarta je popularizacija znanosti na interaktivan i zabavan način te se kao takav pokazao kao odlična prilika za popularizaciju biospeleologije u Hrvatskoj.

Posjetom Znanstvenom kvartu, koji se održava u studenom svake godine, možete nam se pridružiti u sklopu prezentacijskih radionica namijenjenih svima (od 5 do 105 godina) te zaviriti u skriveni svijet podzemnih staništa. Ona možda na prvi pogled djeluju beživotno, no malo pažljiviji pogled u špiljsku tamu otkriva veliki broj beskralješnjaka koji nas zadivljuju svojim neobičnim prilagodbama. Također, u duhu Interlibera možete prolistati neke od publikacija koje Društvo izdaje i informirati se kako i Vi možete pridonijeti očuvanju i zaštiti ovih jedinstvenih staništa.

Znanstveni piknik

Znanstveni piknik je međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru s ciljem promocije znanosti. Održava se od 2012. godine, a HBSD se ovoj manifestaciji pridružio 2013. godine u parku iza Boćarskog doma gdje je održana radionica pod nazivom „Špiljska fauna pod povećalom“. Iduće godine piknik se seli na Zagrebački velesajam gdje ostaje i u 2015-oj. U te dvije godine održane su radionice „Skriveni svijet podzemnih staništa“ i „Život bez svjetlosti“.

Članovi HBSD-a kroz interaktivne radionice posjetiteljima približavaju svijet podzemlja. U sklopu radionica možete otkriti čime se biospeleolozi bave te upoznati najčešće stanovnike špilja i dubokih jama na području Republike Hrvatske. Pogledom kroz povećalo postaju vidljive brojne prilagodbe koje su životinje stekle živeći u potpunom mraku, s oskudnim izvorom hrane, u hladnom i negostoljubivom okolišu.

Noć šišmiša

Međunarodna noć šišmiša manifestacija je koja se održava od 1997. godine pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih vrsta šišmiša (EUROBATS), a u njoj sudjeluje preko 30 država potpisnica Sporazuma. Cilj ove manifestacije je uklanjanje predrasuda i straha od šišmiša te educiranje javnosti o korisnoj ulozi i važnosti zaštite ovih ugroženih sisavaca. Tradicionalno se obilježava svake godine posljednjeg vikenda u kolovozu, iako to nije fiksan termin i može se mijenjati ovisno o organizatoru manifestacije.

U Hrvatskoj se Noć šišmiša obilježava diljem zemlje, a članovi HBSD-a redoviti su sudionici, a često i organizatori ove Noći u nekom od gradova Lijepe naše. Hrvatsko biospeleološko društvo do sad je sudjelovalo u Noći šišmiša u Zagrebu (na Medvedgradu u sklopu Parka prirode Medvednica i u Zoološkom vrtu grada Zagreba), u Rijeci (Prirodoslovni muzej Rijeka), u Nacionalnom parku Plitvička Jezera, na otoku Lokrumu kod Dubrovnika… U organizaciji HBSD-a posjetitelji mogu pogledati pokoje zanimljivo predavanje na temu šišmiša, poslušati eholokaciju, naučiti nešto o prehrani šišmiša, ali i o speleologiji, dok su za djecu pripremljene brojne radionice i igre. Ova zanimljiva priredba svake godine privlači sve više posjetitelja i polako prerasta u jedan od najvažnijih događaja vezanih za zaštitu prirode u Hrvatskoj.

Dani otvorenih vrata udruga

Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga godišnje je događanje koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a održava se u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. Prilika je to da se građani upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Hrvatsko biospeleološko društvo povodom ove manifestacije svake godine otvara svoja vrata i poziva sve zainteresirane da posjete prostorije HBSD-a na adresi Lomnička 3, gdje mogu dobiti informacije vezane uz naš rad, promatrati podzemne životinje pod mikroskopima i lupama, pogledati projekciju kratkog filma o podzemnoj fauni i njenom ponašanju, prolistati publikacije i pogledati promo materijale HBSD-a ili pak samo doći na druženje s našim članovima.