Šišmiši ne prenose COVID-19

U pojedinim regijama svijeta, neke zajednice su u borbi protiv širenja pandemije COVID-19 odlučile koristiti i neopravdane mjere za suzbijanje pandemije – ubijanje šišmiša. Stoga želimo podijeliti zajedničke informacije koje donose Konvencija o migratornim vrstama CMS, Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša EUROBATS i Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica AEWA o šišmišima, a u cilju informiranja javnosti o ovoj temi i sprječavanja ove nove potencijalne ugroze za naše već ugrožene šišmiše.

Činjenice o šišmišima i COVID-19:
1. Šišmiši ne prenose COVID-19, već se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka.
2. Također, ne postoje dokazi da se virus SARS-COV-2 inicijalno prenio direktno sa šišmiša na čovjeka. I dalje se provode znanstvena istraživanja kako bi se utvrdilo od kojeg izvora i uz koje posrednike je virus prešao na čovjeka.
3. 1400 vrsta šišmiša koje žive diljem svijeta donose višestruke koristi ljudima – oni su oprašivači, sudjeluju u rasprostiranju sjemenki i kontroli kukaca („štetnika – u poljoprivredi i šumarstvu“, a jedu i nezanemariv broj komaraca).
4. Mnoge vrste šišmiša su ugrožene i bez naše pomoći neće opstati. Ubijanje šišmiša neće imati nikakav učinak na kontrolu širenja COVID-19 pandemije, ali će zasigurno imati negativan učinak na populacije šišmiša diljem svijeta.

Jer ne zaboravimo – bez šišmiša i čovjeku bi bilo jako teško opstati!

A i treba znati: Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj su zakonom zaštićene.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje i ovdje.