Završeni projekti

Jana Bedek i HBSD dobili nagradu Whitley Award 2011

Hrvatsko biospeleološko društvo i Jana Bedek su 11. svibnja 2011. godine na svečanoj ceremoniji dodjele nagrade Whitley Award 2011. britanske zaklade Whitley Fund for Nature u Londonu dobili nagradu u vrijednosti od 30 000 funti za provođenje projekta „Zaštita špiljskih tipskih lokaliteta Dinarida“. Nagradu je na ceremoniji koja se održala u Royal Geographical Society uručila osobno Kraljevska princeza Anne voditeljici projekta Jani Bedek. Nagradu je kao donaciju za provođenje projekta osigurala The Shears Foundation, a projekt je predstavljen dvominutnim filmom s naratorom Sir Davidom Attenboroughom.

Članovi HBSD-a s timom znanstvenika iz susjednih zemalja koji se bave istraživanjem špiljske faune Dinarida započinju u 2011. godini dugogodišnji projekt istraživanja špiljskih tipskih lokaliteta Dinarida – špilja u kojima su po prvi puta pronađeni primjerci životinja na temelju kojih je napravljen znanstveni opis vrste. Dinaridi su u svijetu prepoznati kao vruća točka bioraznolikosti špiljske faune, a jedne od najvrjednijih špilja svakako su špiljski tipski lokaliteti, nažalost često ugroženi brojnim negativnim ljudskim djelovanjem. Mnoge od ovih špilja danas nemaju poznatu točnu lokaciju te nisu posjećene od strane stručnjaka više desetaka ili čak stotina godina te ih je potrebno hitno ponovno pronaći, istražiti i zaštiti. Navedeni projekt i tim stručnjaka narednih godina radit će upravo na izradi popisa ovih lokaliteta, njihovom istraživanju te izradi baze podataka koja će omogućiti njihovu zaštitu i osigurati opstanak špiljskih vrsta.

Ovaj projekt nastavak je i nadogradnja projekta provođenog u Hrvatskoj od strane članova HBSD-a i desetogodišnjeg rada na istraživanju špiljskih tipskih lokaliteta Hrvatske. Neki od najvrjednijih rezultata ovoga projekta publiciranje su Kataloga špiljskih tipskih lokaliteta faune Hrvatske (Catalogue of Cave Type Localities of Croatian Fauna) u znanstvenom časopisu Natura Croatica 2006. godine te publiciranje prvoga sveska Atlasa špiljskih tipskih lokaliteta faune Republike Hrvatske koji je svoju promociju imao 26. svibnja 2011. godine.

Pogledajte: