Završeni projekti

Život ispod grada – tajnoviti život dubrovačkog podzemlja

Krš čini više od 50% površine Republike Hrvatske i pripada u područja koja su najbogatija i najraznolikija špiljskim životinjama na svijetu. Čak 70% naših podzemnih životinjskih vrsta su endemi. Na području Dubrovačko-neretvanske županije do danas je otkriveno oko 600 špilja i jama, a smatra se da je ukupan broj oko 1 500. U njih 39 su po prvi puta pronađene i znanstveno opisane čak 82 špiljske životinje.

Kako bi se očuvalo bogatstvo podzemlja potrebno je ljude koji žive na tom krhkom području upoznati s posebnostima krša. Prijenosom znanja o biologiji podzemlja i kvaliteti podzemnih voda, želimo edukacijom spriječiti narušavanje postojećeg stanja. Najbolji put za to je osvještavanje školaraca i javnosti o bogatstvu i vrijednostima podzemlja te važnosti njegove zaštitite i očuvanja. Projektnim aktivnostima nastavlja se suradnja s nastavnicima u edukaciji školaraca okolice Dubrovnika započeta 2014. godine.

Projekt se provodi u suradnji s nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola na području Grada Dubrovnika. Članovi HBSD-a održavaju radionice na kojima školarce i nastavnike upoznaju s pojmovima podzemlja, speleologije, biospeleologije i problematike onečišćenja krškog podzemlja. Nakon predavanja imaju priliku proučiti špiljske životinje i usporediti ih s nadzemnim srodnicima, pogledati film o ponašanju špiljskih životinja i kroz jednostavne igre razmisliti kako bi bilo živjeti u svijetu tame.

Projekt je financiran od strane Grada Dubrovnika.