Život ispod grada – tajnoviti život dubrovačkog podzemlja

Između 13. i 17. studenoga posjetili smo Dubrovačko-neretvansku županiju, krajnji jug Hrvatske. To smo učinili u sklopu edukativnog projekta “Život ispod grada – tajnoviti život dubrovačkog podzemlja” financiranog od strane Dubrovačko-neretvanske županije. U sklopu projekta posjetili smo tri škole u okolici grada Dubrovnika: OŠ Antuna Masle iz Orašca, PŠ Čilipi te OŠ Slano. U sve tri škole održali smo predavanja za djecu od 1. do 8. razreda gdje smo im približi podzemni svijet, koje životinje tamo žive i njihove prilagodbe, zašto nas kao (bio)speleologe privlači podzemlje i opis našeg posla. Na kraju predavanja smo naglasak stavili na važnost zaštite podzemlja te se nadamo da smo proširili tu ideju na generacije koje će stasati u budućnosti.

Uz predavanja, učenici su mogli pod lupom vidjeti prave primjerke podzemnih životinja, naučiti ih razlikovati te im je pokazana oprema koju speleolozi koriste.

Dio našeg projekta je bio i događaj organiziran u obliku radionice za javnost pod nazivom “Noć špiljskih životinja” gdje su prisutni mogli više naučiti o toj temi.

Također, s Područnom Školom Čilipi smo posjetili Đurovića špilju na aerodromu Čilipi gdje su iz prve ruke mogli prisustvovati ljepotama i tajnovitosti podzemnog svijeta ispod njih.