Poziv na 3. biospeleološku ekspediciju – Mali Šibenik 2021

Nakon dugo razmišljanja i premišljanja odlučili smo ove godine organizirati 3. biospeleološku ekspediciju. Ekspediciju organiziraju HBSD i Breganja. Kao područje istraživanja smo odabrali predio koji zovemo “Mali Šibenik”, ali zapravo na Mali Šibenik u zaleđu Vrgorca još nismo uspjeli niti zagrebati. Krivac je veliki broj speleoloških objekata u blizini kampa i zanimljive faune koja u njima živi.
Sustavnija istraživanja područja su započela 2018. godine s udrugama Breganja i SAK Ekstrem. Tada je pronađeno 11 objekata, a istraženo uglavnom potpuno nekih drugih 11. Na terenu je bilo i dosta biologa koji su sakupljali faunu i koja se pokazala među zanimljivijom na našim prostorima. Više o istraživanju možete pronaći ovdje.
Tada prvi puta pronađena nova vrsta kornjaša, čiji opis možete pronaći na: ovdje.
Ovu jesen vas pozivamo da nam se pridružite između 28.10. i 1.11. na 3. biospeleološkoj ekspediciji – Mali Šibenik 2021! U planu je nastaviti istraživanje u Ošljoj jami nakon 100 m dubine, sakupiti faunu u Jasena ponoru kod Ravče i sakupljati špiljsku faunu na platou u okolici Bokšića. Tko je više za klasično speleološko istraživanje, ima puno prostora i za takve aktivnosti.
Biti ćemo smješteni u Bokšićima, starom selu dostupnom prosječno visokim automobilom. Radi nepresušne ljubaznosti Dragana Bokšića – Raše na raspolaganju ćemo imati pristup vodi, wc-u i kuhinji. Spavanje je u šatorima. Kotizacije za hranu neće biti, ali kome je neugodno slobodno dođe s nekim domaćim proizvodom. 🙂
Kontakt za prijavu:
kirinalon@gmail.com (095/905-7963)
nina.kuharic51@gmail.com (095/9072-779)
Vidimo se!